Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφιοτήτων από ανεξάρτητη επιτροπή, επιλέχθηκαν τα τρία νέα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου (ΑΣΥ) της ΕΘΑΑΕ για πενταετή θητεία. Τα νέα μέλη διακρίνονται από υψηλές επιστημονικές επιδόσεις, εμπειρία στη διοίκηση και την αξιολόγηση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εκπροσωπούν διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Συγκεκριμένα:

Ο Καθηγητής Άγγελος Χανιώτης κατέχει από το 2010 την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Princeton των ΗΠΑ. Διετέλεσε Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (1994-98) και Χαϊδελβέργης (1998-2006), Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης (2001-06) και Εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης (2006-10). Οι έρευνές του, για τις οποίες έχει λάβει χρηματοδότηση από το European Research Council, το Packard Humanities Institute, το National Endowment for the Humanities, την Deutsche Forschungsgemeinschaft και άλλους φορείς, είναι αφιερωμένες στις αρχαίες επιγραφές, την ιστορική μνήμη, τη θρησκεία, τη θεατρικότητα στον δημόσιο βίο, το συναίσθημα και την κοινωνία στον ελληνιστικό κόσμο και τη ρωμαϊκή Ανατολή. Έχει διατελέσει μέλος πολλών συμβουλίων, όπως του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας και του Ερευνητικού Συμβουλίου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Χαϊδελβέργης, της Ακαδημίας της Φινλανδίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου και της American Philosophical Society και επίτιμος διδάκτωρ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1997), το Κρατικό Βραβείο Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης (2000), το βραβείο έρευνας του Ιδρύματος Χούμπολτ (2014), το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία του Δοκιμίου (2010) και το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα (2013). Έχει διατελέσει μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου με τριετή θητεία (2020-2023) και εξελέγη το 2023 μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης είναι Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Πολυμερών στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser του ΙΤΕ (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ). Διετέλεσε Καθηγητής Πειραματικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-2004) και Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ (2005-2008) από όπου του έγινε μετάκληση στο Τμήμα Χημείας του Παν. Κρήτης. Υπήρξε Ιδρυτής, Οργανωτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Παν. Κρήτης (1999-2004) ενώ διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ (09/2007–10/2008).  Εξελέγη Διευθυντής του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ το 2013 και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία (11/2018 – 02/2023). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις περιοχές επιφανειών/διεπιφανειών και λεπτών υμενίων πολυμερών, της δομής και δυναμικής πολυμερικών μειγμάτων, συμπολυμερών και προσροφημένων από το άκρο αλυσίδων, των νανοδομημένων υβριδικών υλικών και των έξυπνων-αποκρίσιμων υλικών. Έχει διατελέσει μέλος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ από το 2009) ενώ υπήρξε Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου (02/2011–10/2016) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (07/2018–12/2021) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος των Research Infrastructures του Horizon 2020 και στο European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI). Διετέλεσε Πρόεδρος της European Polymer Federation για τα έτη 2018 και 2019 ενώ υπηρετεί ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολυμερών (12/2012-σήμερα). Ο κ. Αναστασιάδης ολοκλήρωσε επιτυχώς μια τριετή θητεία (5/2020-5/2023) ως μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΑΠ) της ΕΘΑΑΕ.

Η κ. Ευγενία Μπεζιρτζόγλου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία με έμφαση στη Μικροβιακή Οικολογία» και έχει να επιδείξει σημαντική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εστιάζουν στην Ιατρική, τις Επιστήμες Περιβάλλοντος και Αγροδιατροφής. Διαθέτει μεγάλη διδακτική εμπειρία 37 ετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει διαχειριστεί πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη ή μέλος ερευνητικής ομάδας και διαθέτει εμπειρία σε αξιολογήσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η εμπειρία της ως μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Πανεπιστημίων & Ινστιτούτων & Διαπίστευσης Εργαστηρίων στον αντίστοιχο της ΕΘΑΑΕ οργανισμό της Γαλλίας HCERES (Haut Conseil de l’Evaluation de la recherche et de l’Enseignement Superieur). Έχει επίσης διατελέσει μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ινστιτούτου BioDyMIA (Universite de Lyon 1, Claude Bernard). Στην Ελλάδα υπηρέτησε ως Πρόεδρος της ΟΜΕΑ του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ (2013-2017) και μέλος επιτροπής υποβολής προτάσεων για την ίδρυση και οργάνωση της νέας Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1987) και στο Πανεπιστήμιο Λεμεσού στην Κύπρο (2023). Διαθέτει διοικητική εμπειρία σε μονάδες ΑΕΙ, ως Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ (2013-2017), μέλος της Επιτροπής Ηθικής & Δεοντολογίας του ΔΠΘ (2006-σήμερα), ως Δ/ντρια Εργαστηρίων ΔΠΘ (2013-2018), αλλά και από διοικητικές θέσεις σε άλλους οργανισμούς, ενδεικτικά: ως ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της ΕΡ.ΒΙ.ΠΕ. (Εταιρεία Έρευνας Βιολογίας Πεπτικού Συστήματος) (2000-σημερα), ως Πρόεδρος, κατόπιν εκλογής, της International Society of Microbial Ecology and Disease (SOMED, USA) (2016-2020) και ως ταμίας της SOMED (2006-2015), ως μέλος ΔΣ Εταιρείας Μικροβιολογικής Ποιότητος Ύδατος και ως ταμίας της AMOPA (Association de l'Ordre des Palmes Académiques) (2008-2015).